Banc de llavors del Vallès Oriental: Projecte de recuperació i difusió de varietats agrícoles locals.

El passat novembre es va presentar a Granollers el banc de llavors del Vallès Oriental, que neix amb l’ambiciós objectiu de recuperar i difondre les varietats agrícoles antigues pròpies de la comarca. Neix de l’herència de desenes de ‘guardians’ de llavors que han preservat aquestes varietats enfront de dinàmiques de caràcter industrial. Mantenir la biodiversitat enfront de la desaparició del 75% de les varietats agrícoles.
Impulsat pel col·lectiu Llavors Orientals, Slow Food Vallès Oriental i el Consell Comarcal del Vallès Oriental junt amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Representa el primer banc comarcal de llavors de l’àmbit català. El banc és un projecte cooperatiu entre voluntaris, institucions i pagesos i pageses. Es conservaran més de 110 varietats de mongetes, per exemple.

Cultiu de mongeta del carall. Foto: Manuel Cuesta

Els seus objectius són:
  1. Assegurar la biodiversitat local, adaptada a les condicions biofísiques local pel que la llavor és l’eina fonamental. La tasca esdevé bàsica per combatre la desaparició de l’ordre del 75% de les varietats agrícoles al món. 
  2. Posar les llavors a l’abast de tothom, en contra dels monopolis. El banc neix com a eina per escampar llavors entres tots aquells que les vulguin conservar. 
  3. Defensar un model de retrobament amb el passat entorn de la qualitat ambiental, l'ètica i les qualitats organolèptiques. 
  4. Defensar la sobirania alimentària com a base de l’agricultura. El banc com a eina per defensar-la. 
  5. Recuperar el model agro-alimentari local, deixant enrere un model homogeneïtzador i globalitzador. 
  6. Primaritzar l'estructura productiva. Necessitat d’un país amb més de l’1’9% de la població activa treballant a la pagesia. 
El banc de llavors treballarà en diferents àmbits de treball: per una banda garantir una còpia de seguretat de les llavors locals, el registre d’aquestes al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya, divulgar i fer recerca a més de caracteritzar i multiplicar les llavors. 

Podeu trobar tota la informació disponible aquí.

  • Autor: Oriol Baena
  • Estudis: 3r Ambientals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada