Presentació del projecte CANVIBOSC


D’aquí poc farà un any els companys del CREAF van presentar un projecte, el CANVIBOSC, que podria haver marcat un abans i un després en l’estudi del canvi climàtic i la seva relació amb la superfície i qualitat forestal. CANVIBOSC és el fruit d’una exhaustiva revisió de més de 500 articles de l’àmbit publicats les dues darreres dècades sobre aquesta temàtica.
“Descriu la capacitat actual d’emmagatzematge i d’absorció de carboni de cadascuna de les principals espècies forestals de Catalunya i com els està afectant el canvi climàtic. El treball analitza la vulnerabilitat de les diferents espècies a la sequera, als incendis i a les plagues, els principals factors que poden alterar els nostres boscos en un context de canvi climàtic i conclou amb un rànquing amb les espècies més vulnerables als incendis i a la sequera.”
Bosc de Faig (Fagus sylvatica) prop del Llac de Garda, Llombardia. Foto: Oriol Baena.

El projecte conclou que les fagedes i els boscos de pi roig, que actualment capten un 25% del CO2 atmosfèric, serien les espècies que patirien més el canvi climàtic a causa de la poca adaptació a la sequera dels primers i a la manca d’estratègies post-incendis en el segon cas.

“Recopilar, digerir i traduir tota aquesta informació a un llenguatge no científic i entenedor, però mantenint el rigor de la informació original,  és essencial perquè acabi essent útil per a l’Administració, i ha estat un dels grans reptes d’aquest projecte. Treballs com el que presentem seran de gran valor per a gestors i tècnics que hagin d’impulsar o posar en pràctica polítiques preventives i de gestió forestal adaptativa.”

Si estàs interessat en el tema fes clic aquí per apuntar-te a les jornades de presentació del dia 28 d’octubre a la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat.


  • Autor: Oriol Baena
  • Estudis: 3r Ciències Ambientals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada