Els zoològics, presons d'innocents

FINALITATS ENGANYOSES

Els zoos són un espai social destinat a la retenció d’animals de tots els hàbitats i racons del planeta amb la finalitat, en principi, d’estudi de la fauna, pedagogia, sensibilització i reintroducció d’espècies animals.
Però tot i la seva propaganda els zoos no compleixen cap dels seus objectius. per començar donen una visió totalment distorsionada a les nenes i nens que van a visitar-lo, s’insensibilitzen i de la visita en treuen la identificació de qualsevol espècie animal com a un objecte a les mans dels nostres capritxos. Són els principis de tota una vida d’especisme.


Pel que fa a la finalitat de recuperació de fauna i reintroducció, només el 0.9% de les espècies del zoo estan en procés de reintroducció i tan sols el 0.07% es reintrodueixen amb èxit.
Els programes de cria en captivitat de les espècies en perill d’extinció serveixen, quasi exclusivament, com a font de subvenció. Cada cert temps el zoo reintrodueix un animal amb la intenció de seduir aquelles persones que no estan d’acord amb cap maltractament animal però que cauen en un simple engany publicitari.

QUÈ OFEREIX EL ZOO ALS ANIMALS?

“Al zoo de Barcelona cada animal té el seu espai ambientat i acondicionat per sentir-se com a casa”
Darrera de la feliç imatge quasi utòpica del zoos, en aquest cas el de Barcelona, hi ha tota una vida entre reixes, patiment i egocentrisme. Està clar que un zoo no pot propiciar una vida digna a cap nivell als animals que acullen. No és ètic mantenir una girafa, un dofí o un elefant en uns quants metres quadrats negant-los a socialitzar-se amb altres membres de la seva espècie, hivernar, moure’s en grup o fins i tot fugir quan una situació els sembla estressant o perillosa. Pel que fa a les instal·lacions els zoos actuals semblen haver nascut al 1752 quan es va inaugurar a Viena la Menagerie Imperial del palau de Schönbrunn (zoo que segueix en funcionament actualment). Les instal·lacions estan antiquades, són petites i provoquen estrès als seus habitants. I per exemplificar el mal estat dels zoològics podem parlar del recent escàndol dels soterranis del zoo de Barcelona.

Girafes tancades a les gàbies del Zoo de Barcelona

Un equip de la ONG Libera! va definir els subterranis de la següent manera: “Jaulas oscuras, húmedas y frías donde todo es cemento, rejas y literas metálicas corroídas por el óxido, animales a los que nunca se ha visto en el exterior y de los que desconocemos su destino… Todo confluye para que una vez más pidamos la dimisión del Director del zoo y la sustitución del veterinario jefe, como primeros responsables de esta situación”
Els animals exposats al zoo de Barcelona només veuen la llum quan el zoo és obert al públic, passant així de 15 a 17 hores en una mena de masmorres subterrànies.

PROBLEMES PSICOLÒGICS FRUIT D’UNA VIDA ENGABIATS

Després d’una vida engabiats on els animals viuen menys temps del natural, aquests mostren tots els símptomes de problemes de salut, tant física com psicològica.
Per exemple, al zoo de Barcelona els dofins neden a estones amb els ulls tancats degut a l’excés de clor combinat i de potencial redox (a les piscines s’usa O3 com a oxidant per tractar l’aigua) que s’utilitza per tenir les aigües netes i brillants com vol el públic.
Subterranis del Zoològic de Barcelona
La ONG “Igualdad Animal” en el seu estudi dels 8 zoos més importants de l’estat espanyol (www.vidasenjauladas.org) assegurava que els animals, frustrats i pertorbats realitzen amb molta freqüència conductes estereotipades, compulsives i repetitives (més de la meitat d’animals observats amb trastorns psicològics eren a Barcelona i Sevilla).

Hi ha diferents tipus d’estereotips: els locomotors (rutes repetitives de locomoció) que representaven un 55% del total, i les de ritme (l’animal es mou endavant i endarrere en línia recta). També hi ha altres resultats de trastorns psicològics som ara que s’arrenquin el pelatge (43% dels afectats) de manera compulsiva, lesions (25%) córrer en cercles, balancejar-se, recorreguts en forma de vuit o llençar objectes contra els vidres de les gàbies. Al Zoo de Madrid i al Zoo botànic de Jerez els primats mostraven hemorràgies internes i ferides recents.

RECULL DE CASOS MÉS CONTROVERTITS ACTUALMENT EN ZOOS

  • A Mendoza, Argentina, un ós polar ha hagut de viure durant més de 20 anys a temperatures que arribaven fins els 43 graus. Les ONG locals porten molt temps fent feina i sembla que, finalment, han guanyat la lluita i s’està estudiant el seu trasllat a un zoo de Canadà (http://www.animanaturalis.org/n/43618/)
  • A Wilhelma, Stuttgart, han mort diversos animals a causa d’ingerir pertinences del públic. Un ós polar de 25 anys va morir al zoo de, després de menjar-se un abric y una bossa d’una visitant. Egon, un hipopòtam, mort després d’empassar-se una pilota de tenis, i Charly, l’últim elefant marí del zoo, mort després d’empassar-se un ós de felpa.
  • A Copenhaguen, aquest febrer passat, es va sacrificar amb un tret al crani la Girafa Marius. Va ser executada davant de moltes persones de totes les edats (incloent nenes i nens petits que visitaven les instal·lacions) amb l’excusa, poc argumentada, que la girafa no era apta per la reproducció ja que estava en contacte amb membres de la mateixa família. Tot i que altres zoos van oferir un espai per la girafa i varies ONG van recollir milers de firmes per evitar-ho, l’animal va ser executat i esquarterat per ser llençat, al mateix moment i davant del públic, als lleons del parc per servir-los d’aliment.
  • Cas de l’elefanta Susi al zoo de Barcelona: Viu en 1.017 metres quadrats (la Asociación Europea de Zoos y Acuarios, EAZA, n’exigeix un mínim de 20.000 perquè un elefant pugui viure dignament, i sempre acompanyat.) Els elefants són animals excessivament socials, i intel·ligents, necessiten moure’s en manada. Fa un any es va morir la seva companya (a l’empassar-se una pilota) i el zoo li va fer l’eutenàsia allà mateix i la van deixar a la seva gàbia tota la nit. La Susi no es va moure del seu costat en hores i des de llavors ha mostrat molts símptomes de depressió greu i ansietat. Des de llavors, la ONG Libera! treballa per treure-la del zoo, i de fet ja tenen un espai on traslladar-la, però el zoo no cedeix i Jane Goodall, famosa primatòloga, ha alertat de l’extrema crueltat que significa tenir a éssers enormement sensibles en zoos sense les mínimes condicions. La revista Science va publicar un article on explicava que els elefants en aquestes condicions arriben a viure fins a 40 anys menys.
  • Blackfish: Blackfish és un recent documental americà on s’explica la història d’una orca que actuava en un parc aquàtic que va matar a la seva entrenadora. L’orca va ser segrestada de la seva família, quan era una cria, en una emboscada a l’oceà Atlàntic ajuntant-les a base de petites bombes i enormes xarxes. Al cap dels anys de viure en una piscina i d’entrenaments alentats per la falta d’aliments, on l’orca feia els trucs pel públic per por als entrenadors i a la gana, passant llargues hores en un petit tanc quan s’acabava l’espectacle, l’orca va matar la seva jove entrenadora al mig d’un espectacle. Això òbviament va provocar molta polèmica i el parc va haver de tancar. S’han de recordar els nombrosos casos de dofins que es suïciden davant dels seus entrenadors deixant de respirar voluntàriament.

UINES ALTERNATIVES HI HA ALS ZOOS TRADICIONALS? L’eZOO

Hi ha vàries alternatives als zoològics, entre d’altres parcs naturals, santuaris d’animals, etc, però des de fa poc hi ha una nova idea que comença a formar-se, l’ezoo: L’eZoo és un nou projecte d’educació ambiental per la població. Es tracta d’un centre interactiu totalment autogestionat en matèria d’energia renovables on la població pot passar una experiència virtual on aprendre de la fauna. És tot un edifici de parets, terra i sostre fundats de pantalles tàctils on el visitant podrà veure-hi els mateixos animals que podria veure a un zoo però en les seves condicions naturals, podrà tocar-lo i esbrinar així alimentació, comportaments, fisiologia... Els promotors del projecte exposen que en un zoo convencional veus l’animal de carn i óssos però no el seu comportament natural, a l’eZoo no veus un animal real, sinó un holograma, però on sí que es fa visible el seu comportament en llibertat.
Us recomano veure el seu vídeo promocional aquí: www.ezoo.ws

  • Autor: Gisela Torrents
  • Estudis: 2n Ciències Ambientals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada