Crònica del Dia de les Ciències Ambientals

El divendres 11 d’octubre de 2013 es va celebrar a la UAB el Dia de les Ciències Ambientals. Amb la participació d’alumnes, professors i col·lectius de Ciències Ambientals, aquest dia s’emmarca dins de la continuació de la celebració dels 20 anys de les Ciències Ambientals a la UAB que se celebra des de l’any passat. En aquest context i amb la implantació de la nova doble titulació de Ciències Ambientals + Geologia, es crea aquest dia amb la finalitat de discutir sobre l’estat de les CCAA, què ha canviat respecte el passat i com enfocar el Grau de cara al futur. Es pretén crear un espai on hi intervinguin alumnes, professors i els col·lectius relacionats amb les Ciències Ambientals on també hi haurà lloc per a un Ecodinar i un cinefòrum.Presentació de la Diada

El dia de les Ciències Ambientals va començar passades les 9 del matí. Els coordinadors dels estudis, el Dr.Joan Rieradevall Pons i el Dr. Jordi García Orellana, van explicar el funcionament de l’Equip de Coordinació, marcat pel treball extra degut a la manca d’una estructura organitzativa que els permeti ser més eficients.


Intervenció dels ponents: Les Ciències Ambientals i les Reserves de la Biosfera

Seguidament es van iniciar les xerrades dels convidats d’aquest dia. El primer en fer-ho va ser el Dr. Martí Boada, investigador de l’ICTA i professor titular de Geografia de la UAB. Va explicar les Reserves de la Biosfera del programa MaB (Man and Biosphere) de la UNESCO, el paper que juguen els espais protegits i com aquests es classifiquen segons la zona en que es troben. Un dels aspectes més rellevants que va comentar és la importància de l’aspecte social en la conservació del medi, explicant que depenent de qui se’n faci càrrec, la ideologia també serà present en la bioconservació.

Posteriorment Sergi Marí, director de l’Observatori Socioambiental de Menorca, va fer una explicació sobre els 20 anys d’introducció de Menorca com a reserva de la biosfera, fent una valoració des de l’aspecte industrial de l’illa al segle XIX fins al fet de ser l’última illa de les Balears en arribar el boom turístic.

Per acabar, Neus Miró, llicenciada en Ciències Ambientals i Co-directora de la Candidatura a Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, va comentar les diverses etapes per les que havia passat aquesta candidatura. Per una banda va fer explícita la necessitat de promoure les Terres de l’Ebre com a conjunt, mitjançant els potencials que tenen les diverses comarques que la formen, per tal de potenciar amb més força els valors socials, econòmics i la seva biodiversitat de la zona. Per altra banda, un dels punts negatius amb què es van trobar va ser el fet de tenir una central nuclear a la zona, fet que va obligar a reduir l’espai de la reserva, però fent constància que es potenciaran altres tipus de plans per intentar incloure la zona exclosa en l’àmbit socioeconòmic i natural, tot i no pertànyer a la reserva.


Valoració de les Ciències Ambientals

La jornada va continuar amb el discurs del Dr. Jordi Bartrolí, degà de la Facultat de Ciències. Va explicar que, el fet de ser degà en funcions li permetria mullar-se a l’hora de valorar els seus vuit anys al càrrec. El Dr. Bartrolí va fer una valoració d’aquests anys en què la feina va ser “bona” i sempre millorable, amb objectius que es van intentar però que no es van poder complir, com va ser l’intent de creació d’un Departament de Ciències Ambientals.

Va ressaltar la importància dels ambientòlegs en el present i en el futur davant els canvis que ens podem trobar degut al canvi climàtic o l’assoliment del Peak Oil. També, fent referència a una necessitat de canvi basada en el decreixement.


Presentació dels col·lectius de Ciències Ambientals i debat entre estudiants, col·lectius i professors

Després del discurs es va passar a la presentació de diversos col·lectius d’ambientòlegs: el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i el recentment creat col·lectiu d’estudiants de Ciències Ambientals de la UAB, Ambient Crític.

Posteriorment es va obrir debat entre el públic per conèixer l’opinió sobre l’estat en què es troben les CCAA actualment i les relacions establertes amb els professors. El moderador, el Dr. Marc Parés, va llançar una pregunta dirigida als nous alumnes de primer referent a què n’esperaven ells del Grau. Un dels motius anomenats va ser la necessitat de canviar de model degut al consumisme compulsiu de la societat actual o també, la preocupació en termes generals pel medi que ens envolta.

El debat es va centrar en la pregunta de quins són canvis que s’haurien de fer per tal de millorar el Grau, on l’alumnat va concloure que s’ha de fer palesa la necessitat d’aplicar la ciència que s’estudia a les CCAA dins dels interessos de les persones.

La resposta d’aquesta pregunta a la taula va ser diversa. Per exemple, Jordi Oliver, del COAMB, va dir que les diferents titulacions de Ciències Ambientals a les universitats catalanes tenien perfils diferents, passant de massa biològics a massa tècnics, un fet que els preocupa. Van valorar positivament el canvi de Llicenciatura a Grau a la UAB, però que calia anar més enllà i potenciar la relació entre els alumnes de Grau i els investigadors de l’ICTA. Es van mostrar optimistes davant el mercat laboral ambiental que hi ha avui en dia.

Representants dels col·lectius ACCA, COAMB, ICTA i Ambient Crític


Per part del representant de l’ACCA, David Sanjuan es va comentar que la problemàtica ambiental segueix estant present i que el que havia canviat respecte als inicis de la Llicenciatura va ser l’augment de consciència ambiental per part de la població i també, l’augment d’ambientòlegs. Aquest fet, segons l’ACCA, ha fet augmentar la competència, situació que s’ha agreujat també a causa de la crisi econòmica.

Arribat el torn de la directora de l’ICTA, la Dra. Jordina Belmonte explicà, com ja s’havia dit, que el temari del Grau varia molt depenent de la universitat on s’estigui cursant. Va comentar també, que calia trobar professors motivats per fer docència a les Ciències Ambientals i que hi hagi la possibilitat d’assistir a més seminaris i màsters per millorar la formació dels alumnes.

Des d’Ambient Crític, els companys Sarah Paradís i Quim Muntané van comentar que l’estat de les Ciències Ambientals era millorable, respecte el que havia explicat el degà. Com a exemples es va exposar la qualitat de la docència, on es passava de tenir professors molt bons a professors molt dolents. També va haver-hi autocrítica comentant la baixa motivació per part de l’alumnat, posant com a exemple el nombre d’assistents al debat respecte el total d’alumnes que hi ha de CCAA a l’Autònoma.

Arrel dels aspectes esmentats sobre els professors i els estudiants, el debat es va traslladar entre el públic que va fer referència a com s’imparteixen les matèries al Grau, és a dir, es fa difícil saber aplicar el que s’imparteix, dins de la temàtica ambiental. Com va dir el moderador, el Dr. Parés, “s’han d’ambientalitzar les matèries” per tal d’aconseguir una visió holística per resoldre els problemes ambientals.

També van haver-hi respostes per part del públic sobre el que havien dit anteriorment a la taula. Un alumne, en referència al què havia dit el representant de l’ACCA, que més ambientòlegs fomentarien la competència, va explicar que ell no volia més ambientòlegs per ser més competitius sinó que en volia més per fomentar la cooperació entre ells.

Per acabar, es va debatre entre el públic el fet de relacionar el bon ambient existent del Grau amb la professionalitat amb què els alumnes actuen i el nivell de coneixements que adquireixen.


ECOdinar

Per al migdia, els alumnes de quart havien preparat un Ecodinar que, malgrat la pluja i el fred d’aquell dia, va ser força nombrós amb l’assistència d’alumnes i professors. Els aliments es van obtenir d’un hort proper a l’Autònoma i el menú va consistir en una amanida de primer, i de segon uns espaguetis amb sofregit de verdures i bolets. Per tal de minimitzar l’impacte, els assistents es van portar els seus propis plats on, per part del col·lectiu de l’Hortet de l’Autònoma, també se’n van facilitar de reutilitzables.


CineFòrum

Per acabar la jornada, i després de dinar es va projectar a la Sala d’Actes, la pel·lícula “Silent Snow: The Invisible Poisoning of the Arctic” , guanyadora del premi al millor documental del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), l’any 2012. Al finalitzar, es va debatre entre els assistents, el problema de la utilització de pesticides a nivell local que acaba tenint repercussions globals.


Valoració

En resum, tot i que el nombre d’assistents va ser menor de l’esperat, la valoració que se’n fa es positiva ja que, s’ha donat l’oportunitat de comentar la situació del Grau entre alumnes i professors, veient les mancances i les virtuts que té, fent un repàs del seu passat, del present i del seu futur, dins d’un ambient distès.

Esperem poder establir el Dia de les Ciències Ambientals com un acte anual i estable a la UAB, i anar-lo millorant de cara a properes edicions.


per Adrià Peña

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada