Actualitat ambiental - Novembre 2013

Resolució del Cas Prestige
Si algun fet cal remarcar en el marc de l'actualitat ambiental d'aquest mes de novembre és la sentència final del pitjor accident mediambiental de la història de l'Estat Espanyol; l'enfonsament del petrolier Prestige que, després d'11 anys d'estudi del cas per part de l'Audiència Provincial de La Corunya, s'ha resolt amb l'absolució de tots els acusats per la catàstrofe.
Consulteu l'article del company Daniel Alfaro valorant aquesta resolució judicial.

Sobirania Alimentària a la Universitat
El passat 15 i 16 de Novembre s'han celebrat al Campus de l'Autònoma les jornades “Sobirania Alimentària a la Universitat: Somni o Realitat”, amb l'objectiu de crear consciència i debatre sobre tot el que envolta la temàtica de la Sobirania Alimentària.
Podeu llegir el pre-article introductori i el post-article de valoració d'aquests dos dies de debat, ambdós fets per companys d'Ambient Crític.

El delegat de les Filipines, Naderev 'Yeb' Sano a la COP 19. Foto: PAP/Radek Pietruszka 
Deforestació, mal camí
Continua el balanç negatiu per que fa la desforestació global, confirmat novament per un estudi que calcula la diferència d'àrea forestal entre els anys 2000 i 2012 del departament de Ciències Geogràfiques de la Universitat de Maryland, representat d'una manera molt interactiva i fàcil a la plataforma Google Maps http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest. En aquest web també tenim la possibilitat d'acostar-nos a una zona molt concreta del mapa del món, ja que per elaborar-lo es van usar exactament 654.178 imatges del satèl·lit Landsat.
Les conseqüències directes que es poden extreure de l'estudi són un balanç de pèrdues de superfície forestal de 2.3 milions de km², per només un guany de 0.8 milions. Això deixa la diferència en un valor de -1.5 milions de km² pel que fa la diferència de valors (guanys – pèrdues).

Quasi vint anys de COP, quasi cap avenç
Durant aquest mes de novembre s'ha celebrat a Varsòvia la 19a edició de la Conferència de les Parts (COP), amb els objectius clars de reduir l'impacte humà sobre el planeta (sobretot en matèria d'emissions) per així reduir conseqüentment els efectes del canvi climàtic.
Aquest any, tot i estar marcat pel pas del devastador tifó Haiyan sobre les Filipines, ha conclòs amb tristos acords per a ajudes pels països “en vies de desenvolupament”, fet que ha provocat que les ONGs convidades al fòrum abandonessin el COP un dia abans de la seva finalització.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada